Net zoals veel sectoren heeft ook de cultuursector het zwaar. Na jarenlange bezuinigen zit er niet veel vet op de botten. Minister van Engelshoven trekt 300 miljoen uit als steunpakket voor de sector. Fijn, maar niet genoeg, gaf de minister zelf al aan. Ook wanneer er een aanvullend pakket komt en met initiatieven als bewaarjeticket.nl, ben ik bang, dat de ‘kleintjes’ met nagenoeg lege handen achter te blijven. 

Klein beginnen om groot te worden

Niemand speelt direct in een uitverkocht Paradiso, elke artiest/band van Kensington tot Typhoon begint bij een kroeg uit de buurt waar men dwars door je heen tettert. Wanneer je opgemerkt wordt volgt de mooie volgende stap: de kleine poppodia, waar bezoekers echt voor je muziek komen.  Deze Poppodia spelen een fundamentele rol in de ontwikkeling van talent. Ik kom zelf niet uit de muziekwereld en kan nog geen noot lezen maar ik heb wel 10 jaar Hoofdklasse(hockey) gespeeld. Ik kan 100 strafballen maken in een training maar wanneer je in de de wedstrijd een strafbal krijgt is dat gewoon niet hetzelfde. Dat is voor een artiest net zo (kan ik me voorstellen), repeteren/trainen is nodig maar optreden/ wedstrijden spelen is waar het echte ‘leren’ en experimenteren begint. 

Klein maar fijn

Wanneer deze podia omvallen (eigenlijk was er al een tekort voor Corona) zal dat onvermijdelijk leiden tot een verarming van de culturele sector. Talent is er genoeg maar je moet dat talent wel voeden om het tot ontplooiing te laten komen. Dat kunnen we niet laten gebeuren toch?  Nu er verruiming lijkt te ontstaan in de maatregelen deel ik mijn 3 favoriete initiatieven die voor (upcoming) artiesten van onschatbare waarde zijn en die jou gegarandeerd een onvergetelijke avond bezorgen, Win-Win.  

Music around the fireplace in Hilversum – Elke laatste donderdag van de maand luisteren naar Singer- Songwriters

De Roode Bioscoop in Amsterdam – Prachtige locatie en altijd een geweldige line-up van ongekend niveau maar toch intiem 

TapasTheater in Amsterdam – 20 minuten durende optredens van verschillende disciplines afgewisseld met heerlijke tapas

Bio auteur 

Roël hing haar hockeystick aan de wilgen organiseert nu de concertreeks Lig en Luister (logische stap wel;)). Ze is altijd op zoek naar toffe lokale initiatieven waar nog niet heel de stad van op de hoogte is.  Tips, yes please

Categorieën: Post

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoi!